Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

Qidalanma və DietaBu meyvə şirəsində antioksidant daha çoxdur

Aparılan elmi işlərə görə albalı meyvəsinin suyunda antioksidant daha çoxdur. Bu meyvə şirəsi tərkibində olan C vitamininin 60%-ni qoruyur.
Albalı əsl vitamin deposudur. Tərkibindəki A və B vitamini sodium, potasium, kalsium və fosfor mineralları ilə insanı xəstəliklərdən qoruyur.
Damarların sərtləşməsinə mane olur, qan dövranını nizama salıb, iltihablanmanın qarşısını alır.
Albalı suyu xalq arasında zehni açması ilə tanınır, yaddaşı möhkəmləndirmək üçün son dərəcə faydalıdır.
Mütəxəssislər, tələbə və şagirdlərə gündə bir stəkan albalı suyu içməyi məsləhət görür.
Albalının suyunda olan bütün bioaktiv komponentlərin miqdarı və dəyişmələri albalı şirəsini digər meyvə sularından fərqləndirir.
Albalı suyunun tərkibi minerallar və vitaminlər sayəsində bir çox xəstəliyə qarşı qoruma təşkil edir. Qırmızı Ardı »

Qidalanma və DietaQışda bunları yemək üşütməni azaldır

Bu soyuq havalardan bir çoxlarımız soyuqdan titrəməkdən dayana bilmirik.
Amma elə qidalar var ki, onların sayəsində canımızı qızdıra bilərik.

Qırmızı pul bibər: Bədən temperaturunu artırdığından eyni zamanda metabolizmi də sürətləndirir. Tərkibində olan kapsaisin adlı piqment gündəlik sərf olunan enerjinin artırılmasına kömək edir. Amma mədə və sinir sistemi problemleri olanlar onu diqqətli istifadə etməlidirlər.

Zəncəfil: Bədən temperaturunu artırır. Onun qışı rahat keçirmək olar. İmmuniteti sistemini gücləndirir və metabolizmi sürətləndirir.

Qırmızı ət: Bədəndə dəmir mineralları çatışmayanda vücudda qansızlıq əmələ gəlir. Bu da öz növbəsində üşüməni ən çox artıran elementlərdən biridir. Ona görə də orqanizmi gündəlik dəmir mineralı ilə təmin etmək üçün bu cür Ardı »

Qidalanma və DietaBunlar artıq çəki probleminə xeyirlidir

Günümüzdə piylənmə, artıq çəki və buna bənzər digər cəmiyyəti narahat edən problemlər get-gedə həll edilməkdədir.
Lakin, idman, gündəlik rejim kimi həyat tərzində xüsusi çəkiyə malik ünsürlər belə bəzi hallarda piylənmə problemini tam həll edə bilmir.
Bu halda prosedur baxımından düzgün addımlar atılmalı və qidalanmaya fikir verilməlidir. Yay aylarında xüsusi ilə xiyarın, nanənin, limonun və zəncəfilin istifadəsi məsləhətdir. Bəzi məlumat mənbələrində bunların orqanizmə daha çox faydası olduğu bildirilir.
Xiyarın tərkibində az kalori olmağına baxmayaraq, tərkibində çoxlu maqnezium və kalsium vardır.
Bu tərəvəzi içki halında hazırlayıb içmək şlakları və artıq mayeni çıxarmağa, orqanizmin tonusunu isə qaldırmağa kömək edir.
Nanənin iştahı tez yatırdığı, maddələr mübadiləsini Ardı »

Qidalanma və DietaSağlam qidalanma genetik quruluşa təsir edir

Sağlam qidalanma insanın həyat müddətinə və genetik quruluşuna təsir edir. İmmunitet, bədənin təbii müdafiə sistemi olduğu üçün qidalanma tərzi həyat formasına, yaşanılan ətraf mühitə, sağlamlıq proseduralarına və həyat müddətinə bağlı olmalıdır. Bunu Marmara Universitetində pəhriz sahəsində fəaliyyət göstərən Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu bildirib. Onun sözlərinə görə "immunitet sistemi", bədənin quruluşuna yad olan maddələri tanımaq və onları zərərsizləşdirmək gücünə malikdir.
Belə olduqda sağlamlıq problemləri önlənir, həyat insanlar üçün sağlam, mənalı və zövqlü olur.
Lakin, ekoloji cəhətdən təmiz olmayan mühitdə yaşamaq, pis qidalanmaq, hərəkətsiz həyat, keyfiyyətsiz yuxu, xroniki stress və s. faktorlar immuniteti zəiflədir və sağlamlıq problemləri yaradır. Bunun üçün lazımi prosedurlardan əlavə qida Ardı »

Qidalanma və DietaStressi azaldan qidalar...

Gündəlik sosial qayğıların və problemlərin daha çox olduğu şəhərlərdə stressə düçar olan insanlar az deyil. Stresslə mübarizədə qida qəbulu da əhəmiyyətli hesab olunur. Həmin qidalara böyürtkəni, brikolini, qozu, çiyələyi, yerkökünü, toyuq ətini də daxil edirlər. Məlumata görə ingilis qidalanma mütəxəssisi Amanda Ursell, yay mövsümünün bitməsinin ardından başlayan sıx templi iş və məktəb dövründəki stressi azaltmaq üçün müəyyən qidalar təklif edib.
Həmin qidalara ilk növbədə enerjinin az yayılmasını təmin edən, iştahın sürətlənməsini önləyən zülal baxımından zəngin olan qidaları aid edib.
Yuxu nizamını pozan, nəbzi və təzyiqi yüksəldərək sinir sisteminə güclü təsir edən kofeindən çoxlu istifadəni məsləhət görməyib.
Tərkibi kalsium və maqneziumla zəngin olan, Ardı »

Qidalanma və DietaMövsümi meyvələrin sağlamlığa təsiri

Uşaqlarda beyin funksiyalarının yaxşı olmasına mövsümi meyvələr də kömək edir. Xüsusən sağlamlığa təsiri olan yay meyvələrindən yoqurt hazırlayaraq sabah menyusuna əlavə etmək olar.

Qidalanma və pəhriz mütəxəssisi Gülay Öztürkün müsahibəsindən aydın olur ki, moruq, böyürtkən, nar, çiyələk kimi meyvələr insan sağlamlığına pis təsir göstərmir.

Bu meyvələrin sakitləşdirici təsiri belə sağlamlıq üçün faydalıdır. Xüsusi ilə çiyələk təzyiqi aşağı salmağa kömək edir.

Həmçinin uşaqlarda əskik qalan tərəvəz meyvə qrupuna istəyə uyğun 3 və ya 4 boşqab paylar əlavə etmək olar.

Onuda qeyd etmək lazımdır ki, uşaqların böyümə və inkişafında əzələ meydana gəlməsini dəstəkləyən qidalara da yer verilməlidir. Ardı »

Qidalanma və DietaVegetarian hamilə qadınlar necə qidalanmalıdır?

Cəmiyyətimizdə bəzi insan qrupları var ki, onlar sağlamlıqlarına və cəmiyyətə zərər vuran insanlara nisbətən daha doğru və düzgün yol seçiblər.
Həmin insanlara ibadət yerlərində, mötəbər elm mərkəzlərində, olimpiyadalarda, müxtəlif treninq və seminarlarda, ictimai həyatımıza rəng qatan digər mərkəzlərdə rast gəlmək olur. Günümüzdə sağlamlıq mövzuları içərisində öz aktuallığı ilə bir çox insanların rəğbətini qazanan vegetarianlar özlərinə və cəmiyyətə xeyir verən həmin insan qruplarınadan biridir. Bildiyimiz kimi, vegetarianlar qida rasionlarında ətdən və balıqdan istifadəyə yox, daha çox südlü yeməklərə, göyərtiyə, meyvələrə və s. qidalara üstünlük verirlər. Bəs hamilə olan vegetarian qadınlar necə qidalanmalı, daha çox hansı məhsullardan istifadə etməlidirlər.
Türkiyə mətbuatında verilən məlumata Ardı »

Qidalanma və DietaQoz yeyin hər şey qoz kimi olacaq

ABŞ-ın Qərbi Vircina ştatında yerləşən Marshall Universiteti əməkdaşlarının araşdırmaları nəticəsində məlum olmuşdur ki,qoz süd vəzi xərçənginin qarşısını alır.Təcrübələrində süd vəzi xərçənginə tutula bilən siçan növlərindən istifadə eden elm adamları laboratoriya şəraitində bir qrup siçani normal qida ilə bəslədikləri halda digər bir qrupa isə hər gün bir ovuc qoz yedirmişlər.Nəticədə qoz yeyen siçanlarda süd vəzi xərçəngi əlamətlərinin digərlərinə nisbətən yox dərəcəsində olduğu qeydə alınmışdır.

Araşdırmanın rəhbəri Elaine Hardman qoz və bu kimi qida məhsulları ilə qidalanmaqla bir çox xroniki xəstəliklərin qarşısını almağın mümkün olduğunu vurğulamışdır.

Amerika Xərçəng Tədqiqatı Birliyinə təqdim olunan təcrübədə qozun tərkibində xərçəngin inkişafina mane olan omeqa 3 turşusu,antioksidan və bitki mənşəli Ardı »