beyaz.az

Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Nə qədər alma yeməliyik?

Alma, hər vaxt ən asan çatıla bilən, sarısı, qırmızısı, yaşılı kimi müxtəlif rəng və dadlarda növləri olan bir meyvədir. Bu qədər bol olmasının bir səbəbi olmalıdır.
Bunun səbəbləri...
Alma, bütün dünyada çox köhnədən bəri bilinən və sevilərək yeyilən bir meyvədir. Yurdumuzda hər növü ən yüksək keyfiyyətdə yetişdirilir. Köhnə Çin tibbində almanın qızdırma salıcı olduğuna inanirdılar. Tarix boyunca hər kəs tərəfindən qəbul edilən və elmi olaraq isbat edilən təsiri isə, bağırsaqları yaxşı işlətdiyidir. Ehtiva etdiyi alma turşusunun zərərli bəzi bağırsaq bakteriyalarının istehsalını dayandırdığı düşünülür. Köhnə Romalılar almanın bağırsaq məşqçi xüsusiyyətini bildiklərindən ötəri qəbizlik vəziyyətində dərman kimi istifadə etmişlər.

Önləmədə faydalı olduğu xəstəliklər...Ürək-damar xəstəlikləri
Qandakı və çöldən alınan xolesterolu salma təsiri ürək-damar xəstəliklərinin önlənməsində köməkçi rol oynayır. Qandakı xolesterol, sərbəst radikallar (dəyişməyə uğramış Oksigen molekulları) tərəfindən oksid olmadıqca damar çəpərinə yapışıb damar sərtliyi etməz. Beləcə yüksək təzyiq, ürək xəstəlikləri və iflicin qarşısını alar.

Şəkər xəstəliyi
Şəkər və şəkərə çevrilən ağ çörək, ağ makaron, ağ undan edilən bütün qida maddələri, ayrıca kartof və qarğıdalı qan şəkərini çox sürətli yüksəltdiyindən ötəri şəkər xəstəliyinin baş düşmənləridir. Almanın içindəki maddələr şəkəri içinəçəkərək,qan şəkərinin sürətli bir şəkildə yüksəlməsini önləyir. Həkiminin tövsiyəsi daxilində alma, şəkər xəstələrinin qəbul edə biləcəyi ən faydalı meyvələrdən biridir.

Nə qədər alma yeməliyik?

Gündə, bir orta boy alma yemək kafidir.

ƏSLA QABIĞINI SOYMAYIN. Alma hər mövsüm olan bir meyvədir. Soyuducuda iki həftə xarab olmadan saxlana bilər.



Anaların hamiləlikləri əsnasında istehlak etdikləri yeməklərdən, uşaqların astmaya yaxalanmasında qoruyucu təsirə sahib tək qida almadır.Hamiləlik əsnasında ananın yediyi alma, körpəni astımdan qoruyur. Hollandiyalı və Skoç elm adamlarının reallaşdırdığı araşdırmada; anaların hamiləlikləri əsnasında istehlak etdikləri yeməklərdən, uşaqların astmaya yaxalanmasında qoruyucu təsirə sahib tək qidanın alma olduğu təsbit edildi.


Tarix: 03.12.2012 / 20:20 Müəllif: *_*M_O_N_I_K_A*_* Baxılıb: 670 Bölmə: Qidalar