Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

TurşularKələm tutması

Ərzaqlar:

10 kq kələm
4 ədəd qırmızı çuğundur
3 ədəd acı bibər
3-4 baş sarımsaq
1 dəstə kərəviz
1 dəstə şüyüd (Əgər quru şüyüd başı və quru kərəviziniz varsa ondan tökə bilərsiniz)
Quru reyhan
Duz

Hazırlanması:
Kələmi doğrayırıq.
Çuğunduru sürtgəcin böyük gözündən keçiririk.
Göyərtiləri doğrayırıq.
Sarımsağı qabığından təmizləyib yuyuruq. Acı bibəri yuyuruq.
Şüşə banka ya da tuj qazan götürürük. Əvvəl kələmdən tökürük sonra üstünə göyərtilər, reyhan qurusu, acı bibər və çəkilmiş çuğundur səpirik.
Eyni qayda ilə hamısını qat-qat yığırıq. Ya da istəsəniz böyük qabda hamısını qarışdırıb qaba yığa bilərsiniz.
Duzlu su düzəldirik 1 litrlik bankaya 3 x.q duz töküb qarışdırırıq. Sonra suyu kələmin üstünə tökürük. Bu şəkildə ağzından 3-4 barmaq aşağı olanadək duzlu su tökürük.
Tutma 2 Ardı »

TurşularSirkəyə qoyulmuş yaşıl pomidor və bolgar istiotu



Balaca yaşıl pomidor

Bolqar istiotu

Sarımsaq

Keşniş

Şüyüd

Nanə

Duza

Şərab sirkəsi


Göyərtini yuyub, doğrayın. Doğranılmış sarımsağı göyərtiylə qarışdırın, duz əlavə edin.
Bolqar istiotunun başlığını (papaq kimi) kəsin, amma axıradık yox. Tumlardan təmizləyin. Qaynar duzlu suda 5 dəq pörtün. Suyunu süzüb soyudun. İçini doldurub bankaya yığın, üzərinə sirkə tökülür. Bankanı bağlayıb soyuq yerə qoyun. 1,5 aya badımcanlar yetişir.

Orta ölçülü yaşıl pomidor da istiot kimi eyni hazərlanır. Pomidorun saplağı birləşdiyi yer papaq şəklində kəsilir və içi çıxarılır. Amma bu içi tullamayın, kənara qoyun. Pomidoru hazırlanmış içlə doldurun və kəsilən papağı iylə örtün. İçi doldurulmuş pomidor cərgə ilə şüşə bankanın içinə yığılır. Bankaya heç bir şey əlavə etməyin. Pomidor öz şirəsini Ardı »

TurşularZeytun turşusunun hazırlanması

Tərkibi:
1 kq su
Yarım kq yaşıl zeytun
1 yemək qaşığı duz
1,5 kq göbələk
1 çay qaşığı kəklikotu
5 diş sarımsaq
3 ədəd dəfnə yarpağı
2 soğan
2 yemək qaşığı sirkə
Limon

Hazırlanması:
Göbələkləri təmizlədikdən sonra duzlu suyun içində 5 dəqiqəyə qədər qaynadın və suyunu süzün.
Sonra bu suyun üzərinə 1 stəkan su əlavə edin.
Göbələkləri, zeytunları, dilim-dilim kəsilən sarımsaqlar, kəklikotunu, dəfnə yarpağını və soğan dilimlərini bankalara yığın.
Sirkə ilə göbələyin suyunu qarışdırın və qaynadın.
Bu qarışığı daha sonra isti halda göbələklərin üstünə tökün 1 2 dilim limon və bankaların ağzını yaxşıca bağlayın.
Beləcə 2 həftəyə qədər sərin yerdə saxlayın.

Nuş olsun! Ardı »

TurşularBadımcan kürüsü resepti

Tərkibi:
badımcan kürüsü (qızardılmış)
2 ədəd şüşə banka (biri 700-800 qr.)
1 ədəd qazan (sterilizə üçün)

Hazırlanması:
1. Artıq qızardılmış badımcan kürüsünə əlavə olaraq bir qədər yağ vurulur.

2. Təmiz yuyulmuş və qurudulmuş banka yanan qaz üzərində qızdırılır.

3. Sonra banka badımcan kürüsü ilə doldurulur.

4. Hər iki banka tam qapağa qədər doldurulandan sonra onlar bir qazan suda qaynadılır. Bunun üçün qazanın dibinə mütləq əski yerləşdirilməlidir, yoxsa bankalar qazanın qaynar dibinə toxunaraq çatlayarlar.

5. Bu cür bankalar 40-45 dəqiqə sterilizə edilir. Banka qazandan çıxarılan kimi, o dəqiqə qapağı qazda isidilib bağlanılır. Əsas odur ki qapaq möhkəm bağlansın, əgər görsəniz ki qapaq burulandan sonra yenidən burulur (tam bağlanmır), o zaman mütləq Ardı »

TurşularHəftəbecər turşusu

Düzdür, turşu sezonu qurtarmaq üzərədir, amma mən yenə də sizə bir turşu resepti yazmaq istədim. Turşu həvəskarıyam (yeməyi nəzərdə tuturam). Uşaqlıqda Bakıdakı həyətimizdə pərpətöyün bitərdi. Bacım və mən ondan yığıb bankalara doldurar, üstünə də sirkə tökərdik. Bİr həftəyə turşumuz hazır olardı. Fəxrlə yeyərdik. Özü də heç də pis alınmırdı. Təəssüflər olsun ki, Amerikada pərpətöyündən istifadə etmirlər. Onu yararsız ot hesab edirlər. Amma günlərin bir-günü Meksikan marketlərinin birində (burada Meksikalıların sayı çox olduğundan, çox sayda marketləri də var) gözümə tanış ot sataşdı. Üstündə ispan dilində "verdolaga” yazılmışdı. Diqqətlə baxdığımda gördüm ki, elə bizim Bakıdakı həyətdə bitən pərpətöyünün eynisidir. Ardı »

TurşularHəftəbecər Turşu

[color=#173bd3][u][i][b]HƏFTƏBECƏR TURŞUSU

2 litrlik banka üçün

500g badımcan (təxminən 3 ədəd) – kiçik kublara doğranmış
1 kg (1 orta boy) kələm – yarı bölünüb nazik-nazik doğranmış
250 g (2 ədəd) yaşıl bibər – iri-iri doğranmış
1 acı bibır (əgər turşunuzun bir az acı olmasını istəyirsinizsə istifadə edin) – iri-iri doğranmış
500 g (4 ədəd) göy pomidor – iri-iri doğranmış
500 g (4 ədəd) yerkökü – uzunsov nazik-nazik doğranmış (digər tərəvəzlər kimi də doğraya da bilərsiniz)
1 kərəvizin sapı – iri-iri doğranmış
1 baş sarımsaq – doğranmış
1 stəkan xırda doğranmış nanə
1 stəkan xırda doğranmış cəfəri
4 xörək qaşığı duz
təxminən 300 ml Ardı »

TurşularGöyəm turşusu

Ərzaqlar :
Göyəm
Sarımsaq
Duz
Şəkər tozu
Sirkə ( 60%-lı)
Yapışqan

Hazırlanması:
Göyəmi saplağını təmizləyib yuyub bankalara yığırıq.
Hər 800q -1kq bankaya 1 x.q duz, 1 ç.q şəkər tozu, 1 ç.q az sirkə və 1 balaca diş sarımsaq əlavə edirik.
Üstünə qaynar su tökürük.
Qapaqları qaynar suya salıb bankaların ağzını qapaqla bərk bağlayıb yapışdırıcı ilə yapışdırırıq. Bankaları çalxalayırıq duzu tamam əriyir.
Ədyalın arasına qoyub bükürük. Soyuyanda əgər dibinə duz yığılıbsa yenə çalxalayıb götürürük.

Nuş olsun! Ardı »

TurşularGavalı turşusu

Mən böyük qara gavalıdan istifadə etmişəm. Olar göyəmdən də istifadə etmək.

Gavalı

Dəfnə yarpağı

Sarımsaq

Ətirli istiot

Duz

Esensiya (70% sirkə)


Gavalını yuyub çəngəllə deşin, sarımsağı təmizləyin dilimlərə, istiotu və dəfnə yarpağını yuyun. Sterilləşdirilmiş bankaya yığıb üstünə duz tökün (1 x.q. 1 litr suya). 1 x.q. 1 litr suya esensiya töküb qaynar su əlavə edin və bankanı qapaqla bağlayın.

Nuş olsun! Ardı »