Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Evdarlığı öyrənin, evdə qalmayın

Yumurtanı bir-bir ayrıca qaba sındırıb təzəliyini yoxlayandan sonra xəmirə qatmaq məsləhətdir
********
Yumurta ağını əvvəlcədən çalmaq məsləhət görülmür
********
Kərə yağında və marqarini işıq keçirməyən tünd qabda saxlamaq lazımdır ki, xarab olmasın
********
Qoz ləpəsini torta və ya piroqa qatmazdan əvvəl bir qədər qızdırıcı qabda qovurmaq lazımdır, onda qozun ətri yaxşılaşır
********
Qızdırıcı şkafda bişirilən xəmir məmulatının altı yanmasın deyə forma qoyulan dəmir qənnadı vərəqinə düz səpmək lazımdır

Piroq uzun müddət qurumasın deyə onu dəsmala büküb gil qabda saxlamaq lazımdır
********
Əgər piroq formadan çətin çıxırsa formanın alt hissəsi bir neçə saniyə müddətində soyuq suda saxlanılır
********
Tort üçün istifadə olunan şirəni qırmızı rəngə boyamaq üçün çuğundur şirəsindən, sarı rəngə boyamaq üçün portağal şirəsindən istifadə etmək olar.
********
Tortun üstünə şirə çəkərkən əvvəl bıçağı qaynayan suya salıb, sonra şirəni yaymaq lazımdır
********
Evdə bişirilən peçenye yanmışsa, soyuyandan sonra narın sürtkəclə üstünü qaşıyın və şəkər kirşanı səpin

Tort bişən tavanı duxovkadan çıxarıb soyuq suda isladılmış əskinin üstünə qoysanız, onda tort rahat çıxar
********
İri tortu heç vaxt isti duxovkada bişirmirlər, çünki üstü yanır, içi bişmir. Yaxşı bişməsi üçün duxovkanı əvvəlcədən yaxşı qızdırırlar. Bişirilən vaxt duxovkada vam istilik olmalıdır. Tortu duxovkadan çıxan kimi soyuq yerə qoymaq olmaz, yaprıxar
********
Quru mayanı işlətməzdən əvvəl 20-30 dəq. soyuq suda islatmaq lazımdır.
********
Preslənmiş təzə maya unun kütləsinin 2-3%-i təşkil etməlidir, bunu daha etmək olar
********
Xəmirdə yağ çox su isə nə qədər az olsa, bir o qədər çox ovular
********
Qat-qat xəmiri yoğurduqdan sonra 1 saatlığa soyuq yerə (10-12 dərəcə) qoysanız, yaxşı yayılar və stola yapışmaz.
********
Xəmirdə şəkər çox olduqca xəmir gec gəlir və yumşaq olmur, bişirilən məmulat tez yanır. Şəkər az olduqda isə məmulat yaxşı qızarmır

Xəmirə yeyinti sodası çox vurulsa, məmulatın tünd rəngi, xoşa gəlməz qoxusu və dadı olacaqdır

* Kəsmiyi, pendiri duzlu suda isladılmış əskiyə büküb saxladıqda keyfiyyətini itirmir.

* Südü və yağı pendirin yanında saxlamaq olmaz

* Yağ və yağ məhsullarını polietilen qablarda saxlamaq olmaz, onlar tez xarab olur və pis qoxu verir.



Edilməməsi lazım olanlar

Quru soğanı əvvəldən doğrayıb buz yerində saxlamayın. Dadı acılaşır və sulanır. Çiy ikən dondurulan tərəvəzlər qida dəyərini itirir. Bişirdikdən sonra yaxşıca soyudun, hətta bir neçə saat soyuducuda soyutduqdan sonra buz yerinə atın. Saxlama qablarının donduruculuğa uyğun olmasına diqqət yetirin. Hava almamalıdır. Buz yerinə qoyulan sellofanların havasını yaxşıca alıb, ağızını möhkəm bağlamaq lazımdır. Xüsusilə ətlərdə soyuqdan yanıq izləri ola bilər.



Sağlamlıq üçün zərərli.

Plastik qabları istifadə etmək istəmirsinizsə, aldığınız tərəvəz, meyvə və s. hər şeyi yuyub doğrayıb analarınızın düyü, yarma və s. saxlamaq üçün istifadə etdiyi ağ bez torbalara qoyun. Sonra da neylon paketlərə qoyub elə saxlayın. Bir həftə pozulmur.



Yayda hazırlanan qış tədarükləri


Təzə paxlanı təmizləyib pomidor və soğanla qovurun. Soyuduqdan sonra buz yerinə atın. Qışda istər ətli, istər zeytun yağlı paxlanız hazırdır. Yay sonunda badımcanları manqalda ya da sobada qızardıb (közərdib) bir dəfə istifadə edilən qablarda saxlayın. Qırmızı bibərləri də eyni əməliyyatdan keçirib salat üçün bir dəfə istifadəlik paketlərə qoyun. Yayın sonuna doğru rəndədən keçirilən pomidorları qaynadıb istiykən qablara doldurun, qışda istifadə edin. 500 qr-lıq paketlərə çiyələk, albalı, böyürtkənləri qoyun, qışda tortlarda istifadə edin. Yayda qarğıdalı qaynatdığınızda dənələrini çıxarıb qışda salatlarda və sulu yeməklərdə istifadə etmək üzrə buz


Tarix: 24.05.2013 / 20:31 Müəllif: *_*M_O_N_I_K_A*_* Baxılıb: 240 Bölmə: Maraqli Melumatlar ve gozellik sirleri
loading...