Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Ana və Körpə Sağlığı Üçün Süd

Ana və körpə sağlamlığı üçün süd istehlakının önəmi!‏
Süd çox sayda qida elementlərini biləşimində saxlanılması səbəbiylə insan həyatının hər mərhələsində istehlak edilməsi lazım olan təməl qidaların başında iştirak edir.
Dünyanın ən faydalı içkisi süd, insanların doğumlarından etibarən aldıqları ilk qidadır. İlk günlərində analarının südüylə bəslənən körpələrə, daha sonraları həm ana südü həm də heyvani südlər verilər. Süd, körpələrin narın bədənlərini sağlamlaştırar, gücləndirər.
Uşaqlıq dövrünün ilk bir neçə ilinin, bir uşağın gələcəkdəki sağlamlığı üzərində həyati bir əhəmiyyəti vardır. Süddə olan galaktoz beyin və sinir toxularının meydana gəlməsi də rol oynayar. Laktoz bədənimizin kalsium və fosfordan daha yaxşı faydalanmasını təmin edər bu səbəblə xüsusilə körpələrin qüvvətli sümük və diş, möhkəm əzələ və sağlam toxu meydana gəlməsində faydalıdır.
Süd, süddən kəsilən uşağın qidasının əhəmiyyətli bir parçası olmağa davam edər. Yörsan Bəslənmə və Diyet Mütəxəssisi Su zanbağı Hakarayanın verdiyi məlumata görə iki yaşın altındakı uşaqlara tam yağlı süd verilməlidir. Çünki süddəki yağın təmin edəcəyi enerji və vitamin A' ya ehtiyacları vardır. 2 yaşından sonra daha müxtəlif qidalarla bəslənməyə başladıqlarından diyetlərinə yavaş yavaş yarım yağlı süd əlavə oluna bilər.
Yetkinlik çağında qidalara ehtiyac olduqca yüksəkdir. 12,5-15,5 yaş arasında oğlanlar daha sürətli böyüyərlər və ildə 10 sm' yə qədər boyları kosmosa bilər. Böyümə sürəti qızlarda bir az daha azdır. İçində fosfor və kalsium vardır.
Hər yaş qrupunun gündə ən az 2 su stəkanı süd istehlak etməsi təklif edilir
Süd və süd məhsullarının sümük sıxlığının ən üst nöqtəyə çatdığı iyirmili yaşlara qədər istehlak edilməsi, sümük sıxlığının artmasına səbəb olar. Hər yaş qrupunun gündə ən az 2 su stəkanı süd və ya süd məhsullarını istehlak etməsi təklif edilir. Yörsan Bəslənmə və Diyet Mütəxəssisi Su zanbağı Hakarayanın verdiyi məlumata görə gündə bir stəkan süd içən bir uşaq, zülal ehtiyacının35'% ini, kalsium ehtiyacının 52'%sini, B12 vitamini ehtiyacının 98'%ni qarşılaya bilir. Uşaqlarımızda malnütrisyonun( vitamin və mineral çatışmazlıqlarından qaynaqlanan xəstəliklər) hələ əhəmiyyət veriləcək səviyyədə olduğu ölkəmizdə, bu cür qiymətli qida maddəsinin istehlakının artırılması və xüsusilə həyatımız boyunca sahib olduğumuz vərdişlərin əldə edildiyi ən əhəmiyyətli dövr olan uşaqlıq və gənclik dövrlərində süd içmə vərdişinin qazanılması çox əhəmiyyətli bir mövzudur.
Erkən yaşlarda süd istehlakı sümük əriməsi xəstəliyinə yaxanlanmağı önləyir!
Osteoporoz; xalq arasında sümük əriməsi olaraq bilinən və Dünya səviyyəsində 200 milyon fərdi təsir edən ən məşhur sümük xəstəliyidir. Osteoporoz; sümük sıxlığında azalma ilə xarakterizə, xüsusilə vertebra və femur qırıqlarında yüksək insidans səbəbi olan, sistemik sümük xəstəliyidir. Sümük sıxlığı, endojen (genetik və hormonal) və ekzojen (bəslənmə və fiziki fəaliyyət) faktorların bütünündən təsirlənməkdədir. Sümük sağlamlığı üçün xüsusilə bəslənmə böyük əhəmiyyətə malikdir. Yörsan Bəslənmə və Diyet Mütəxəssisi Su zanbağı Hakarayan sümük sıxlığı baxımından lazımlı olan təməl qida elementləri kalsium, fosfor və D vitamini olub qaynaqları süd və süd məhsulları olduğunu söylədi. Kalsium anbarlarının azalması və sümük sıxlığında zəifləmə osteoporoz ilə əlaqəlidir. Xroniki və irəli dərəcədə D vitamini qeyri-kafiliyi, sümük matriksinde mineralizasyon əskikliyi və osteoid sıxlığında azalma semptomları da osteomalasia ilə əlaqəlidir. İnsan həyatının fərqli mərhələlərində sümük mineral sıxlığı dəyişməkdədir. Uşaqlıq və adolesan dövrdə sümük sıxlığı sürətlə artdığı üçün bəslənmə əhəmiyyətli bir yerə malikdir. Maksimum sümük sıxlığı 25-35 yaşları arasında meydana gələrkən, irəliləyən yaşlarda kalsium alışı artsa da sümük sıxlığı artmamaqdadır.


Tarix: 03.01.2015 / 14:00 Müəllif: Aziza Baxılıb: 51 Bölmə: Körpəyə qulluq
loading...