beyaz.az

Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Xəmir xörəkləriÇudu

Yumurta sarısı 5 dənə

Xama 250 gr

İç

Mal ətindən qiymə (ya da ki mal-qoyun ətindən qiymə)

Baş soğan

Duz, istiot

Lavaşana


Unu yağla qum zərrəsinədək kəsin, sonra xamanı və yumurta sarısını əlavə edib yoğurun. Xəmiri soyuq yerdə saxlayıb bir-neçə saatdan sonra bişirə bilərsiniz.
Xəmiri qoz boyda (50 gr) xırda kürəciklərə bölün. Onları 7-8 sm diametrli dairələr şəklidə yayın.
İç – mal qiyməsi və ya yarıbayarı mal-qoyun qiyməsinin qarışığından soğan əlavə etməklə hazırlanır. Hazırlanmış qiyməyə lavaşana qatılır və 5 dəqiqə yenə qızardılır. Ət turshməzə olumalıdır. Yayılmış xəmirin içinə ət qoyulur. Sonra onlardan qıraqları bərk-bərk birləşdirilərək, aşağı hissədən hörülməklə çudu (pirojki) düzəldilir. Çudunun qırağı aşağıdan yuxaarıyadək barmaglarla dartılıb, böyük barmaqla içəri Ardı »

Xəmir xörəkləriKartoflu pendirli bulku

Kartoflu pendirli bulku

MATERİAL SİYAHISI:

1 su stəkanı duru yağ
1 su stəkanı qatıq
1 yumurta
1 paket instant maya
Ala bildiyi qədər un
Duz
Su

DAXİLİ XƏRCİ ÜÇÜN:

3 pörtmüş kartof
150 q kaşar pendiri
50 q ağ pendir

Üzəri üçün

Suxarı
İÇİ:


Duru yağı, qatqı qarışdırma qabına alırıq. Yumurtasını qırırıq. Aldığı qədər un və instant maya əlavə edirik. Bir az da ilıq su tökürük. Xəmiri özleş-ənə qədər yoğururuq. Yumşaq bir xəmir əldə edirik. Xəmirdən naringi böyüklüyündə yoxlar qoparırıq və yuvarlayırıq.

Daxili xərci üçün ayrı bir kasaya pörtmüş kartofları rəndələyirik. Kaşar pendiri və ağ pendiri də rəndələyirik. Duzunu Ardı »

Xəmir xörəkləriDusbere

Qoyun əti – 108 q,

buğda unu – 4 q,

yumurta – ¼ əd,

baş soğan - 18 q,

şərab sirkəsi – 10 q,

keşniş – 15 q,

nanə qurusu – 10 q,

istiot,

duz.


Düşbərə hazırlamaq üçün sümüklərdən bulyon bişirilir, qoyun ətinin yumşaq hissəsindən soğan və ədviyyat qatmaqla qiymə hazırlanır. Mayasız yoğurulmuş bərk xəmir 1 mm qalınlığında yayılıb kiçik kvadratlar şəklində doğranır. Hər kvadratın ortasına 2-3 qram qiymə qoyulur. Kvadratlar ortadan və ya üçkünc qatlanıb küncləri geriyə dartılır. Düşbərəni bulyonda 5 dəqiqə bişirirlər. Ev şəraitində düşbərəni elə xırda hazırlayırlar ki, bir qaşığa 4-5 ədəd yerləşir. Süfrəyə verilən zaman yanına sarımsaqla Ardı »

Xəmir xörəkləriBasdırmalı rulet

Basdırmalı rulet

MATERİAL SİYAHISI:

2,5 su stəkanı un
3 xörək qaşığı zeytun yağı
Duz
Su

YAĞLAMAQ ÜÇÜN:

2 xörək qaşığı kərə yağı
Yarım çay stəkanı duru yağ

DAXİLİ XƏRCİ ÜÇÜN:

3 köz qırmızı istiot
100 q ağ pendir
100 q kaşar pendiri
1 dəstə ispanaq
50 q pastırma

ÜZƏRİ ÜÇÜN:

Yumurta sarısı

İÇİ:

Daxili xərci üçün, ispanaqları doğramamış, tavaya az zeytun yağıyla qoyub qısa müddət qovururuq Suyunu qoymadan altını bağlayırıq. Ağ pendiri və kaşar pendiri rəndələyirik.

Unu qarışdırma qabına alırıq. Duzunu atırıq. Ortaya zeytun yağı tökürük və bir az da ilıq su tökürük. Ardı »

Xəmir xörəkləriPendirli çobanyastığı kətəsi

Pendirli çobanyastığı kətəsi

MATERİAL SİYAHISI:

4,5 su stəkanı un
Yarım paket yaş maya
100 q çərkəz pendiri
150 q ağ pendir
1 çay stəkanı süd
Yarım çay stəkanı zeytun yağı
1 yumurta
Duz
Su

QAT ARALARI ÜÇÜN:

100 q kərə yağı

ÜZƏRİ ÜÇÜN:

Yumurta sarısı
Çörək otu
Küncüt

İÇİ:

Kərə yağını tavada əridirik və soyumağa qoyuruq. Unu qarışdırma qabına alırıq, duzunu tökürük. Ortasını hovuz kimi açırıq. Maya ortaya qoyuruq. Üzərinə südü və zeytun yağını tökürük. Yumurtasını qırırıq. Bir az da ilıq su tökürük. Ortadakı mayelərlə əvvəl maya əridirik. Üzərinə ağ pendiri və çərkəz pendiri rəndələyirik. Xəmiri yaxşıca Ardı »

Xəmir xörəkləriMayalı Blinçik


Ərzaqlar

60 qram – Şəkər tozu
3 ədət – yumurta
100 ml – günəbaxan yağı
300 ml – süd
yarım çay qaşığı – duz
7 qram – quru maya
300 qram – un


Hazırlanma qaydası:

Etap 1.

Şəkər tozunu, yumurtanı, duzu qarışdırın, şəkildə ki kimi olmasını gözləyirik.

Etap 2.

Quru mayanı, günəbaxan yağını, unu, südü yaxşıca mikserlə qarışdırıb 200 ml su (südə əlavə edirik)
Hazırladığımız xəmiri 2 qat olub qabarana qədər isti yerdə saxladırıq. qabardıqdan sonra birdəfə qarışdırırıq ki xəmirin havası çıxsın və yenə isti yerdə 2 qat olana qədər saxladırıq. 2 ci dəfə qabardıqdan sonra qarışdırmaq olmaz…

Qızdırılmış tavanı kərə yağıyla yağlıyıb xəmiri böyük qaşıqla töküb tavaya yayırıq. Ardı »

Xəmir xörəkləriÖrgülü pizza

Örgülü pizza

MATERİAL SİYAHISI:

3 su stəkanı un
Yarım paket yaş maya
Yarım çay stəkanı zeytun yağı
Duz
Su

SOSU ÜÇÜN:

1 xörək qaşığı pomidor tomatı
2 diş sarımsaq
1 dəstə reyhan
Zeytun yağı
Duz
İstiot
Su

DAXİLİ XƏRCİ ÜÇÜN:

Kaşar pendiri
Dil pendiri
Sucuq

İÇİ:

Unu qarışdırma qabına alırıq, duzunu səpirik. Ortasını hovuz kimi açırıq. Ortaya yaş maya qoyuruq. Mayanın üstünə zeytun yağını və ilıq suyunu axıdırıq. Ortadakı mayelərlə maya əridirik. Kənardan un alaraq xəmiri yoğururuq. Yumşaq bir xəmir əldə edirik. Xəmiri iki bərabər hissəyə ayırırıq və xəmirləri yuvarlayırıq. Dəzgaha və xəmirlərə un səpirik, iki Ardı »

Xəmir xörəkləriSobada Pirojki

[color=#b53dd2][c][b]Ərzaqlar

Xəmir Üçün

½ stəkan (125ml) ilıq su
1 paket (7g) quru maya
3 stəkan (470g) əla növ buğda unu
1 ½ çay qaşığı duz
2 xörək qaşığı şəkər tozu
½ stəkan (125ml) süd
1 yumurta+ 1 yumurtanın ağı (sarısını üstü üçün ayırın) – qeyd: yumurtalar otaq hərarətində olmalıdır
½ stəkan (125ml) duru yağ

İçi Üçün

Kartoflu İç:
3 xörək qaşığı duru yağ
1 baş xırda doğranmış soğan
4 ədəd orta boy kartof
1/3 stəkan xırda doğranmış şüyüd (və yaxud keşniş ya da cəfəri)
zövqə görə duz
zövqə görə istiot

Ətli İç:
3 xörək qaşığı duru yağ
1 baş xırda doğranmış soğan
400 g çəkilmiş Ardı »

Xəmir xörəkləriMini sendviç

Mini sendviç

MATERİAL SİYAHISI:

3 su stəkanı un
Yarım paket yaş maya
2 xörək qaşığı kərə yağı
Yarım çay stəkanı zeytun yağı
1 yumurta
1 şirin qaşığı duz
1 çay stəkanı süd
Su

ÜZƏRİ ÜÇÜN:

Yumurta sarısı

XİDMƏTİ ÜÇÜN:

Salyami
Pomidor
Kaşar pendiri

İÇİ:

Unu qarışdırma qabına alırıq, duzunu atırıq. Ortasını hovuz kimi açırıq. Ortaya yaş maya qoyuruq. Mayanın üstünə zeytun yağını və südünü tökürük. Yumurta qırırıq. Otaq temperaturunda yumşalmış kərə yağını qoyuruq. İlıq su tökürük və ortadakı mayelərlə əvvəl maya əridirik. Unu da iştirak edirik və yoğururuq.

Yumşaq bir xəmir əldə edirik. Xəmirdən naringi Ardı »

Xəmir xörəkləriMilföylü yuxa böreği

vəsaitlər

2 Dənə yuxa

6 dənə milföy xəmiri

1çay fincanı. Soda

½ su b. duruyağ

½ su b. süd

1 dənə yumurta

iç üçün:

200 qr. göbələk

1 kasa ispanaq

1 soğan

100 qr. holland pendiri


Hazırlanması:

Əvvəlcə içni hazırlayaq, göbələyi və soğanı kiçik doğrayaq. İspanağı ayırd edib, yuyaq və doğrayaq.

Kiçik bir qazana yağı götürək, göbələk və soğanı əlavə edib qizardaq . Üzərinə ispanağı tökək duzu və qara bibəri əlavə edib tərəvəzlər yumşalana qədər qızaradaq.

Orta boy bir nimçəyə 3 dənə milföy xəmirini bir az yayaq. Üzərinə bir yuxanı parçalayaraq sərək, hazırladığımız içi tökək və üzərinə dilim holland pendirləri .Digər yuxaları parçalayaraq üzərini bağlayırıq.

Qalan 3 parça milföy xəmirini bir az yayaraq yuxanın üzərinə qoyuruq. Bir Ardı »

Xəmir xörəkləriturk axiska xingali


turk xingali.yarim kilo un. bir yumurta duz .su. iclik yarim kilo qoc eti . 2 bas sogan ve edviyalar. xemiri kundelere ayirib aciriq sonra icine hazirladigimiz icliyi qoyub agzini buze buze bukuruk. sonra qaynamis suya tokub lengere tokuruk uzerine yag ve sarimsaqli qatiq tokuruk

nus olsun
Ardı »

Xəmir xörəkləriQuru yarpaq xəngəli

Soyuq qış günlərində Azərbaycan mətbəxində daha çox isti, xəmir xörəklərinə müraciət olunur. Bu xörəklərin içində Xəngəl ən məşhurudur. Xəngəlin bir neçə növü var: Yarpaq xəngəli – Quru yaxud Süzmə xəngəl kimi də tanınır, ət bulyonunda bişirilən Sulu xəngəl, içərisi qiymə ətlə doldurulan Ət xəngəli, şor pendirlə doldurulmuş Şor xəngəli, Şimal-qərb zonasının əsas yeməyi olan Qabaq (Balqabaq) xəngəli (o zonada xəngələ xingal deyirlər). Duzlu suda bişirilmiş bu xəngəllər süfrəyə zövqə görə əridilmiş yağ, ədviyyatlı sous, sarımsaqlı qatıq, sirkə-sarımsaq, acika, hətta nar şirəsi ilə birlikdə verilir. Bu dadlar isə öz növbəsində xəngəli daha tamlı,ləzzətli edir.

Soyuq günlərdə yeyilən ən çox Yarpaq /Süzmə xəngəldir. Duzlu Ardı »

Xəmir xörəkləriQat-qatlı xəmirin içində toyuq əti

Toyuq ətindən hazırlanan daha bir ləziz yemək

Ərzaqlar:

5-6 ədəd toyuq budları

200-250 qram pendir

500 qram qat-qat xəmir

2-3 diş sarımsaq

Duz, istiot


Hazırlanma qaydası:

Toyuq budlarını yuyub, salfetlə qurulayın. Üzərinə duz , istiot və xırdalanmış sarımsaq səpin. Pendiri xırda-xırda doğrayıb, toyuğun dərisinin içinə yerləşdirin.

Qat-qat xəmiri 0,5 sm ölçüsündə yayıb, uzunsov nazik zolaqlar şəkilində doğrayın.

Hər toyuğun budunu zolaqlı xəmirlə bürüyün.

Sobanın listinə yağ çəkib, toyuq budlarını yerləşdirin.

180-200 dərəcə qızdırılmış sobada 40-50 dəqiqə ərzində toyuqları bişirin. Nuş olsun! Ardı »

Xəmir xörəkləriPizza, Pizza – Isti Pizza!

PIZZA
Xəmirin orijinal resepti Peter Reinhartin “The Bread Baker’s Apprentice” kitabından götürülmüşdür.

Bu xəmirdən 6 pizza kündəsi (diametri 23-30 sm) əldə edə bilərsiniz. Bir az qalın pizza istəyirsinizsə, xəmiri 5 kündəyə bölün.

Ərzaqlar:

4 stəkan yarım (607.5 q) ağ un
1 + dörtdə üç çay qaşığı duz
1 çay qaşığı toz maya
dörtdə bir stəkan (60q) zeytun yağı və ya başqa duru yağ
1 + dörtdə üç stəkan (420q və ya 420ml) soyuq su (4.5° C – buz kimi soyuq olmalıdır)
1 xörək qaşığı şəkər tozu


BİRİNCİ GÜN

1. Bir qabda unu¸duzu və toz mayanı qarışdırın.

2. Üzərinə zeytun yağı, şəkər tozu və soyuq suyu əlavə edin. Ardı »

Xəmir xörəkləriQuymaq resepti

Buğda unu – 150 qr

Ərinmiş yağ – 150 qr

Su – 1,5 l

Şəkər

Darçın


Ərinmiş yağa un əlavə edilir və un yağda açıq qəhvəyi rəng alınca qovrulur (halvada olduğu kimi). Kütlə təxminən 15 dəqiqəyə hazır olur.

Unu qovurarkan, suyu qaynadın. Nəzərinizə çatdırım ki, quymaq bişirmək üçün geniş qab götürmək lazımdır. Arası kəsilmədən qarışdırmaqla üç dəfəyə bir litr qaynar suyu qovrulmuş una əlavə edin. Bu zaman ehtiyatlı olun, kütlə qaynayır və sıçrayır. Unla su eynicinsli hala düşüncə qarışdırılmalıdır. Kütlənin arasına biraz su tökün və qapaqla örtün. Zəif od üzərində 1 saat ərzində dəmləyin.

Quymaq süfrəyə dərin boşqabda verilir. Üstünə darçın və şəkər tozu səpilir.

İranda quymağı su əvəzinə Ardı »

Xəmir xörəkləriBakı Düşbərəsi

300 gr ət qiyməsi (mal əti ilə qoyun ətin qarışması daha ləzətlidir)

150 gr çəkilmiş soğan

Duz, istiot

250-270 gr un

1 yumurta

100 ml su
1 çay qaş. duz

1 dəstə keşniş

1 orta pomidor

1 sərmisaq

7-8 çay qaş. sirkə


Ət soğanla yaxşı qarışdırıılır, duz və istiot əlavə edilir, sonra xırda kəsilmiş goyərti də qatılır. Undan su, duz və yumurta ilə bərk olmayan xəmir yoğrulur. Xəmir bir qədər duzlu, elastik olmalıdır və ələ yapıshmamalıdır. Xəmir 150-180 gramlıq dörd kündəyə bölünür.

Kündələr dəsmalın üstünə qoyulur və qurumamaq üçün selofanla örtülür. 5-10 dəqiqə kündələr qalır, “özlərinə gəlmək üçün”. Nazik yuxa alınanadək kündə oxlov ilə yayilir. Xəmiri yayarkən, oxlova yapışmamaq üçün un Ardı »

Xəmir xörəkləriƏt qutabı super ləzzət

Buğda unu

Su

Çəkilmiş ət (mal əti, olar yarı qoyun, yarı mal əti)

Baş soğan

Duz, istiot

Lavaşana


Lavaşana olmasa, su ilə qarışdırılmış tomat pastası

Çəkilmiş əti və soğanı qarışdırın, duz və istiot qatın. Sonra lavaşananı və ya tomat pastasını bu kütləyə əlavə edib, kənara qoyun .

Sonra xəmiri hazırlayın – una biraz ilıq su və duz qatın. Xəmirdən xırda, 70-100 gramlıg kündələr yoğurun. Kündələri dəsmalın üstünə yığın, üsünü selofanla örtün ki, kündələr qurumasın. 5-10 dəqiqə kündələr beləcə qalır.

Sonra kündələri diametri təxminən 1 metrədək yayın. Kiçik bir boşqabla (diametri təxminən 20 sm) açılmış xəmirin üstündə dairələr kəsin. Məndə 5 dairə alınır. Xəmirin kəsilmiş hissələrini birləşdirib, yeni dairə kəsin. Beləliklə Ardı »

Xəmir xörəkləriUmac halvası

80 gr un

100 gr kərə yağı

100 ml su

100 gr şəkər

1 çay qaşığı bal

Bir az duz


Əvvəlcə şəkər şərbətini (siropu) hazırlamaq lazımdır. Bunun üşün şəkərin üstünə suyu töküb və balı tökmək və bunları qaynadmaq, zəfəranı əlavə etmək və alovun üstündən kənara çəkmək.

Unu boşqaba tökmək və üstünə çiləmək (islanmış əli unun üstündə sirkələmək). Bıçaqla unu qarışdırmaq və yenə də su çiləmək. Bu prosesi bir neçə dəfə etmək, unun içində kiçlər yaranmalıdır.

Tavada yaği əridməg və buna un kütləsini əlavə etmək. Yaranmış kütləni orta alovda qızılı rəng alınanacaq qovurmaq.

İndi isə çox məsuliyyətli bir mərhələ başlayır. Tavanı alovun üstündən qırağa cəkib, şəkər şirəsini kütlənin üstünə hissə-hissə əlavə Ardı »

Xəmir xörəkləriBakı Halvası

180 gr un

200 gr kərə yağı

200 ml su

200 gr şəkər

1 yemək qaşığı bal

Bir-iki saplaq zəfəran

Bir az duz


Əvvəlcə mət hazırlanır. Qazanda şəkərin üstünə suyu töküb, qazın üstünə qoyun. Qaynayan kimi bal və bir neçə zəfəran saplağı əlavə edin, qarışdırın. Sonra qazanı odun üstündən kənara qoyun.

Yağı ayrıca əridin. Ərinmiş yağa unu tökün və bir az duz əlavə edib yaxşıca qarışdırın. Un yağı tamamilə canına çəkməlidir. Sonradan un əlavə etmək olmaz. Qarışdıraraq, unu yağda qovurun. Qaz orta alovda olmalıdır. Un qızılı rəngə düşüncə qarışdıraraq tavanı odun üzərində saxlayın.

Tavanı odun üstündən götürəndən sonra, məti hissə-hissə kütlənin üstünə əlavə edin. Bu zaman bir qədər ehtiyatlı olmaq Ardı »

Xəmir xörəkləriGöy qutabı

Xəmir

Buğda unu

Yumurta

1-2 çay qaşığı qatıq

Su

Duz

İç

Müxtəlif göy-göyərti – turşəng, keşniş, şüyüd

Yumurta

1-2 çay qaşığı qatıq

Baş soğan, duz, istiyot, limon turşusu (turşəng yoxdursa)


Müxtəlif göyərt lazım olacaq, xüsusilə turşəng, onda qutabın dadı bir qədər turşməzə alınacaq. Əgər turşəng olmazsa, onda suda ərimiş limon turşusundan istifadə etmək olar.

Əvvəlcə soganı qızılı rəngədək qızardın. Göyərtini yuyub, qurudun, sonra xırda-xırda kəsin, yaxşı olar kiçik balta ilə, üstünə duz tökün, amma çox da göyərtini əzmək olmaz, çünki onda suya dönər. Əgər göyərtinin şirəsi çıxsa, onda onu sıxmaq lazımdır.

Doğranmış göyərtinin üstünə qızarılmış soğan tökün, 1 yumurta və 2-3 qaşıq qatıq. Bunları qarışdırın.

Ayrıca undan, yumurtadan, 1-2 qaşıq qatıq və sudan xəmir Ardı »